Brušné svaly

Bezpečné a efektívne posilňovanie horných brušných svalov

Bezpečné a efektívne posilňovanie horných brušných svalov

Jan MituchPosilňovanie brušných svalov sa niekedy nerobí celkom správne. Preto uvádzam rady z mojich praktických skúseností.
Ak v období dospievania sme si chceli vylepšiť len postavu a telesnú zdatnosť, v dospelosti sa k tomu pripojilo aj zdravotné hľadisko. Pokiaľ sme cvičili pod vedením učiteľa, nerozmýšľali sme nad jeho metódou. Až pri samostatnom cvičení sme začali skúmať, čo a ako to pôsobí. Zistili sme, že potrebujeme viac praktických skúseností a teoretických znalostí. Napríklad sme spoznali, že maximálne výkony sú spojené s opotrebovávaním kĺbov, šliach a svalov, hlavne vtedy, keď chýbala primeraná regenerácia. Ak sa k tomu pridala i nesprávna životospráva, telo sa začalo ozývať. Bolesť a utrpenie nás prinúti začať pracovať na sebe múdrejšie. To platí všeobecne v živote, no nie každý sa z toho poučí a urobí ďalšie kroky správne.

Na cvičeniach jogy sme sa dozvedeli, že slabé brušné svaly často spôsobujú problémy s krížami, hoci to môže mať aj iné príčiny. Počas dlhoročnej praxe cvičenca, neskôr trénera, sa mi potvrdilo, že nedostatočná regenerácia sa časom prejaví na zdravotných problémoch. Jednou z metód regenerácie je i vhodné cvičenie. V hathajoge aj na zdravotných cvičeniach zameraných na chrbticu sa venuje maximálna pozornosť vyťahovaniu tela, vykrúcaniu (spinálky), posilňovaniu i relaxácii. Na tréningu kick boxu, sebaobrany či hathajogy, keď chcem dobre poradiť, tak to vyjadrujem radou: "Cvič koľko môžeš, nie koľko chceš". Nepamätám sa, kto tú radu vyslovil, no zistil som, že jej dodržanie je veľmi náročné. Aj po rokoch cvičenia zavše urobím chybu a poruším túto radu, ktorá platí aj pri posilňovaní brušných svalov.

 

Čítať ďalej: Bezpečné a efektívne posilňovanie horných brušných svalov

Posilňovanie spodných brušných svalov

Spodné brušné svaly

Jan MituchJedná sa o brušné svaly asi od pupka nižšie Vieme, že problémy s chrbticou v krížovej oblasti môžu byť spôsobené slabými brušnými svalmi. Na pobyte Joga a bežky v Ľubietovej v marci, ktorý organizujem, alebo som tam ako cvičiteľ (koná sa už 10 rokov),či na Jogovom pobyte pri Podhájskej na Radave ktoré organizujem koncom mája už 3 roky, majú cvičenci možnosť si to odskúšať prakticky s výkladom a detailami. Písomné zopakovanie zásad je pomerne zdĺhavé, no pokúsim sa to skrátiť.

Pri posilňovaní spodných brušných svalov sa snažíme dodržať princíp bezpečnosti a efektívnosti, tak ako pri horných brušných svaloch. Ak rešpektujeme princíp bezpečnosti, tak

a) nohy nikdy úplne nevystierame, máme ich pokrčené a ruky neťahajú hlavu
b) máme zaguľatený chrbát
c) hrudník sa má približovať k panvy, panva k hrudníku alebo obe naraz k sebe
c) pri zaťažovaní svalov je vhodné mať oči zatvorené a mimické svaly uvoľnené
d) do ťažšej polohy ideme s výdychom

Čítať ďalej: Posilňovanie spodných brušných svalov