Kde je pravda, diel tretí

Pred 50-tkou sa mi začal objavovať problém s pravým bedrovým kĺbom. Dokonca som dostal informáciu, že si budem musieť ten kĺb dať vymeniť. Po dobrom povykrúcaní a povyťahovaní sa bolesť zmiernila, na druhý či tretí deň bola bolesť naspäť.

Bol som si robiť vo Vrútkach masérsky kurz. Tam som spomenul, že mám dlhodobejšiu bolesť v pravom bedrovom kĺbe. Šéfka kurzu, Evička Kačková povedala, že sa dozvedela od žien, čo si boli robiť masérske kurzy, že keď dostali lumbálku, injektciu na umŕtvenie panvovej časti pri pôrode pred cisárskym rezom, tak po troch mesiacoch začali mať problémy s bedrovým kĺbom či chrbticou. Ja som na to odpovedal, že som tiež dostal lumbálku. Videl som tie vyvalené nechápavé oči. Tak som dopovedal, že som síce nerodil, ale že som mal operáciu fistuly, vredu na sedacom svale. Takže tie injekcie asi nejaký proces spustia, niečo uvoľnia.

Následne na jogovom pobyte na Hrbe mi Jiřinka Lášková z Prahy povedala, že nemám rovnomerné zaťažené končatiny, že mám ľavú nohu kratšiu a že vybočujem. Poslúchol som ju a dal som si pod ľavú nohu podpätník. Za tri týždne sa bolesť v pravom bedrovom kĺbe výrazne znížila. Podpätník pomohol, ale som neodstránil dôvod, prečo problém vlastne vznikol.

Po pár rokoch ma začala bolieť ľavá klenba na chodidle až som nemohol bojové športy aktívne cvičiť. Raz v noci ma napadla myšlienka, že síce používam podpätník, ale tým pádom viacej zaťažujem prednú časť chodidla. Tak som začal na cvičeniach používal iba ľavú tenisku, pravá noha bola bosá. Videl som tie nechápavé pohľady. Situácia sa dosť zlepšila, veď som rovnomerne zdvihol ľavé chodidlo a tým som aj predĺžil ľavú kratšiu nohu. Problém, prečo to zasa vzniklo som opäť neriešil.

Asi po roku sa začala opäť ozývať ľavá klenba na chodidle a zaujímavé, že sa pridala aj bolesť v pravom členku a pravej holennej kosti. Za krátky čas sa ozvalo i pravé koleno a všetko začalo bolieť až tak, že som už ani chodiť nemohol. Injekcia do pravého kolena zmiernila bolesť tak o 20%, chodenie bolo problémové. Už som sa začal zmierňovať s tým, že dynamické športy či fyzická námaha na záhrade sú pre mňa minulosťou. Predstavu, že by mi pomohla výmena pravého kolena som zásadne odmietal.

Môj mladší syn sa odo mňa dlhé roky učil ako športovať, prešiel cez viaceré športy, nakoniec robil atletiku a tiež vyštudoval športové gymnázium a vysokú telovýchovnú školu. S kĺbmi mal veľké zdravotné problémy, dynamické pohyby musel zrušiť. Vraj si to spôsobil aj „žabákmi a kačákmi“. Ja som také cvičenia zrušil už pred 30-timi rokmi, osobne by som tieto cviky tiež zakázal. Posilňovanie nôh a nácvik dynamiky sa dajú robiť aj bezpečnejšie. I v súčasnosti však tréneri v rôznych športoch s radosťou zaraďujú takéto cviky.

Syn začal pátrať po tom, prečo jeho problémy vznikli. Absolvoval veľké množstvo vzdelávaní, informácie odskúšaval na sebe a problémy sa mu začali vytrácať. Keď videl, čo sa so mnou deje, iba mi povedal: Ocino je to hlavne v zlej mechanike pohybu, žiadne tajomno a zázraky v tom nie sú. Vo vyosovaní, v správnom posilňovaní a v troch bodoch je pes zakopaný, teda zvyčajne. Telo človeka sa rodí zvyčajne dokonalé, sú aj výnimky. Čiže telo vyvážené, bez kratšej nohy, bez zodratej platničky a pod, to si navodíme nesprávnymi stereotypmi, nehovorím o úrazoch.

No ego otca je silné, hlavne ak by sa mal otec učiť od syna. Nakoniec som začal od neho predsa prijímať informácie, lebo situácia sa iba zhoršovala. Začal som posilňovať svaly a šľachy v členkoch a chodidlách, cviky napr. pri haluxoch, spadnutej klenbe a pod. Tiež som sa začal učiť chodiť, čiže naprávať zlú mechaniku pohybu a aplikovať aj systém troch bodov. A čuduj sa svete, opäť som sa vrátil k aktívnemu dynamickému cvičeniu a k fyzickej námahe na záhrade. Pridal som i správne robenie drepov, napr. aby koleno smerovalo medzi druhý a tretí prst na chodidle. Čiže začal som si liečiť koleno tým, čo som veľa rokov odmietal. Nie len chrbtové a brušné svaly, ale aj pevné nohy majú na funkčné telo oveľa väčší význam, ako sa zdá.

Je pravdou, že zo začiatku som si pomohol ruskou fóliou POLIMEDEL, vyvinutý pre ruskú armádu. Polymedel mám odskúšaný na sebe. Najprv som si liečil koleno, potom rameno a priedušky. Vždy sa situácia výrazne zlepšila.

Taktiež znižuje krvný tlak , aktivizuje imunitu organizmu, má antiseptický účinok, čiže zastavuje a ničí choroboplodné zárodky pri hnisavých zápaloch, takže výrazne napomáha antibiotikám. Má protizápalový a protiopuchový účinok, zlepšuje metabolizmus, má silný analgetický účinok, čiže tlmí bolesť po narazení, vykĺbení a iných úrazoch, vhodná pre ortopédiu. Lieči reumatické ochorenia. Pôsobí do vzdialenosti asi 10 cm. Postupne som ho zaradil medzi produkty, ktoré predávam vo svojej Športovej a armádnej predajni v Nitre. Je o ňom písané aj na mojej webovej stránke